Ένα σχολείο αλλάζει στάση απέναντι στη βία: 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών

work

 Ήταν Φεβρουάριος του 2019 όταν ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών προσκάλεσε την αρμόδια Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου να συνδράμει το σχολείο για να αντιμετωπιστούν διαδοχικά περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών μέσα και έξω από το σχολείο, που σχετίζονταν με τη σύνθεση της μαθητικής κοινότητας, τοπικές διαμάχες και συγκρουσιακές πρακτικές. Η ίδια προσκάλεσε τον πρώην Συνήγορο του Παιδιού και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) για να υποστηρίξει το σχολείο στη διαχείριση του ζητήματος. Έγινε μια πλούσια συνάντηση προβληματισμού, οπου αρκετοί εκπαιδευτικοί δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν μια κατάσταση που συχνά φαινόταν εκκρηκτική και ανεξέλεγκτη.

Και τότε ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. 6 εκπαιδευτικοί του σχολείου, με επί κεφαλής τον υποδιευθυντή Π.Καλογερόπουλο, δέχθηκαν να επενδύσουν χρόνο και προσπάθειες για να αλλάξουν το κλίμα του σχολείου. Με τη βοήθειά τους, διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στο σχολείο συνελεύσεις και στα 12 τμήματα, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της βίας και έγιναν προτάσεις απο τα παιδιά για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών και την πρόληψη σε βάθος χρόνου. Επίσης, κάθε τμήμα εξέλεξε δύο παιδιά που δήλωσαν επιθυμία να συμμετέχουν σε μία Ομάδα Φιλίας που συγκροτήθηκε και ξεκίνησε να συναντιέται μία φορά τη βδομάδα εκτός σχολικού προγράμματος. Για το περιεχόμενο των συναντήσεων αξιοποιήθηκε υλικό από σχετικά εγχειρίδια (Compasito του Συμβουλίου της Ευρώπης, προγράμματος για τη σχολική διαμεσολάβηση, κ.α.) και υπήρξε επιμορφωτική συνάντηση με την πρώην διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων Μ. Κωτσέλη και πρώην μαθητές του σχολείου αυτού, που παρουσίασαν στους 6 εκπαιδευτικούς τις δικές τους εμπειρίες από παρόμοιες δράσεις.

Omada

Τα παιδιά ξεκίνησαν να γνωρίζονται καλύτερα μέσα από παιχνίδια, να συζητούν τις προτάσεις των συμμαθητών τους αλλά και περιστατικά που συνέβαιναν στο μεταξύ μέσα και έξω από το σχολείο, να ανταλλάσσουν απόψεις, να σχεδιάζουν δράσεις και να κρατούν πρακτικά. Και βέβαια, οι συναντήσεις συνδυάστηκαν με γλυκά, μουσική, παρέα και μία ημερήσια εκδρομή στην Πάρνηθα. Μετά από ένα μήνα συναντήσεων της ομάδας, έγινε και δεύτερη συνέλευση στα τμήματα για να συζητηθούν παραπέρα οι ιδέες των παιδιών για τη στάση της σχολικής κοινότητας απέναντι στη βία.

Το αποκορύφωμα της δράσης της Ομάδας Φιλίας για τη χρονιά αυτή ήταν η διοργάνωση μίας γιορτής που ονομάστηκε «φτιάχνουμε μαζί το Δάσος της Φιλίας», στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, στην οποία συμμετείχαν και οι 250 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

work3 work2 proavlio

                     

 Στη γιορτή αυτή τα παιδιά της Ομάδας χωρίστηκαν σε 12 ζεύγη και  κάθε ένα από αυτά ανέλαβε ένα θέμα από τις κυριότερες προτάσεις που είχαν συζητηθεί (Στον τσακωμό δεν γινόμαστε κοινό, Διάλογος, Διαμεσολάβηση, Συνέπειες, Εκπαιδευτικοί, Διεύθυνση, Εφημερίες, Δραστηριότητες, Προβολές, Συζητήσεις στις τάξεις, Σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς, Ομάδα Φιλίας). Υποδέχθηκαν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες τους που χωρίστηκαν σε 12 υπο-ομάδες. Κάθε ομάδα ζωγράφισε το δικό της δέντρο και έγραψε λέξεις πάνω σε «φύλλα» που έκοψαν, ζωγράφισαν και κόλλησαν τα παιδιά πάνω του. Ύστερα, τα δέντρα αναρτήθηκαν σε τοίχους του σχολείου και όλα τα παιδιά χάρηκαν τη συλλογική δημιουργική αποτύπωση μιας νέας στάσης της σχολικής κοινότητας απέναντι στη βία, που έχει πλέον βάση τη συμφωνία και τη συνεργασία.

4

Το πείραμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, πρόθεση των εκπαιδευτικών είναι να συνδυαστεί με προσπάθειες για τη μείωση της σχολικής διαρροής μαθητών Ρομά και την εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Όμως οι αλλαγές που συνέβησαν μέσα σε λίγους μήνες δείχνουν ότι, ακούγοντας τα παιδιά και δίνοντας τους εμπιστοσύνη και μερίδιο συμμετοχής στις ευθύνες, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά. Το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών αποτελεί πλέον ένα καλό παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας για μια διαφορετική στάση απέναντι στη βία.

 

Το δάσος της φιλίας:

 

 

 {gallery}1_gimnasio_axarnwn{/gallery}

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr