Η καρδιά του σχολείου χτύπησε δυνατά στην Κατερίνη!

 Katerini1

 

«Πώς φανταζόμαστε το δημοκρατικό σχολείο; Τι επιθυμούμε να συμβαίνει στα σχολεία μας; Περνάει από το χέρι μας, να βοηθήσουμε για να αλλάξει η κάθε μας μέρα;»

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα μαθητές και μαθήτριες από 10 σχολεία της Κατερίνης προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις συζητώντας για 4 ώρες, σε διαβούλευση με τίτλο «Είμαστε η Καρδιά του Σχολείου» που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης στις 15.2.2020.

Poster.Katerini.27.01.20 colorΎστερα από μια πρώτη γνωριμία μέσα από παιχνίδια, τα παιδιά αντάλλαξαν απόψεις για το τι σημαίνει «δημοκρατικό σχολείο» και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν αναλυτικότερα τις ιδέες και τις προτάσεις τους, έχοντας κοντά τους μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 και του Δικτύου Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης που υποστήριξε την εκδήλωση. Στη συνέχεια συναντήθηκαν σε ολομέλεια, παρουσίασαν τις προτάσεις τους και κουβέντιασαν όλοι μαζί πάνω σ' αυτές. Η συζήτηση αυτή είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί δεν εξαντλήθηκε μόνο στο τι θα ήθελαν να γίνεται, αλλά προχώρησε στην εξέταση του πώς και σε ποιο βαθμό μπορούν τα παιδιά να επηρεάσουν τη σχολική ζωή, αναλαμβάνοντας ευθύνες και προτείνοντας δράσεις και λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Τα παιδιά ασχολήθηκαν με ζητήματα όπως: η επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων και η έμπρακτη υποστήριξή τους, η διαμόρφωση σχολικών κανονισμών, η στάση απέναντι στη διαφορετικότητα, οι ανησυχίες των μαθητών για το μέλλον, οι τρόποι με τους οποίους γίνεται το μάθημα, οι σχολικές δραστηριότητες μέσα και έξω από το ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και η διαχείριση της φασαρίας ή των συγκρούσεων. Πέρα από την ανάγκη και το διαχρονικό αίτημα για την έμπρακτη καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, συζητήθηκαν απόψεις για το νόημα των σχέσεων, της επικοινωνίας, των συμφωνιών αλλά και των συνεπειών σε όσους τις παραβιάζουν.

Katerini2jpg

Ακούστηκαν φράσεις όπως: «Χρειάζεται να βοηθήσουμε ώστε το διαφορετικό να μας γίνει οικείο, αντί να μας τρομάζει», «θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να εμψυχωθούν οι μαθητές που παραφέρονται», «συμμαθητή σε θέλω εδώ, στην τάξη, δεν θέλω να σε χάσω» και «με την τιμωρία δεν πάει μπροστά η κοινωνία». Στην αξιολόγηση, που έγινε στο τέλος της συνάντησης, λίγο πριν γίνει παρουσίαση σε καλεσμένους γονείς και εκπαιδευτικούς, εκφράστηκε η μεγάλη χαρά των παιδιών που πήραν μέρος σε αυτή αλλά και το αίτημα για συχνότερες παρόμοιες δράσεις.

Η εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Κυριακού, του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης που με το παράδειγμά του δίδαξε το νόημα της σχολικής δημοκρατίας και του σεβασμού στη γνώμη των παιδιών. Και, παρόλο που το χτυποκάρδι της συνάντησης δεν ακούστηκε από αρκετούς γονείς και εκπαιδευτικούς που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην παρουσίαση των προτάσεων των παιδιών, η δέσμευση όσων συμμετείχαν είναι να συνεχίσουν την επικοινωνία και τις προσπάθειες στα σχολεία τους, καθώς, όπως αναφέρθηκε από μία μαθήτρια «βήμα – βήμα, μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

Aφίσες που δημιούργησαν οι ομάδες κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

katerini3 Katerini6 Katerini5 Katerini4

 

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη διαβούλευση έγραψαν σχετικά με το πώς θα ήθελαν να είναι τα σχολεία τους: 

"Θέλουμε τα σχολεία μας:

- να δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της κριτικής μας σκέψης και των ανθρωπιστικών αξιών που θα μας βοηθήσουν στη ζωή μας

- να λειτουργούν μαθητοκεντρικά, εστιάζοντας στις ανάγκες μας, με προσαρμογή στις δυνατότητές μας

- να μας μαθαίνουν να μαθαίνουμε και να υπάρχουμε

- να μας ακούν και να μας κατανοούν

- να προωθούν την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, την επικοινωνία και προοπτικές συζήτησης

- να προάγουν τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση, την πολυφωνία, την ομαδικότητα και τη συνύπαρξη

- να κυριαρχεί σε αυτά η απόκτηση γνώσεων και όχι βαθμών

- να προωθούν την ισοτιμία, να σέβονται τη διαφορετικότητα, να αποφεύγουν τις διακρίσεις και να καταπολεμούν τις προκαταλήψεις

- να έχουν χρώμα και μουσικότητα, ισορροπία και ηρεμία

- να επιδιώκουν τον αυθορμητισμό μας και να αναδεικνύουν τα ταλέντα μας

- να μη μας εξουθενώνουν

Θέλουμε στα σχολεία μας:

- να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα δικαιώματα και τις απόψεις μας με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

- να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων μεταξύ μαθητών και καθηγητών

- να μας δίνεται δυνατότητα επιλογής μαθημάτων και να ζητείται η γνώμη μας για το πώς γίνεται το μάθημα

- να υποστηρίζεται η συμμετοχή μας σε προγράμματα και βιωματικές δράσεις

- να διευθετούμε τα προβλήματά μας χωρίς βία

- να αναπτύσσονται προς το καλύτερο οι μαθητικές κοινότητες και να μην απαξιώνονται

- να γίνονται αποδεκτά τα παράπονα και οι παρατηρήσεις μας και να λαμβάνονται υπόψη οι διορθώσεις που προτείνουμε."

 

  Katerini7

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr