"Η σχολική δημοκρατία σε καιρούς πανδημίας": νέα διαδικτυακή έρευνα και συζήτηση

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΦΙΣΑ 06.10.2020

 

Ποια είναι η αξία της σχολικής δημοκρατίας σε καιρούς πανδημίας; Τι έγινε μέχρι σήμερα, τι μπορεί και τι χρειάζεται να γίνει στο μέλλον στα σχολεία και ποια εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν;
 
Σε συνέχεια των δράσεών της για την προώθηση της σχολικής δημοκρατίας και της έκδοσης "Η Συνέλευση των Παιδιών", η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12, αφού συμβουλεύτηκε τις Ομάδες Φρεσκάδας της στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, διοργάνωσε μικρή διαδικτυακή έρευνα από 20.9 ως 10.10.2020 στη συνέχεια διαδικτυακή συζήτηση με αυτό το θέμα, στις 16.10.2020, με συμμετοχή μαθητών - μαθητριών, εκπαιδευτικών και φοιτητών - φοιτητριών από όλη την Ελλάδα. Η δράση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
 
Η έρευνα περιλάμβανε 10 ερωτήσεις απόψεων με επιλογή σε κλίμακα απαντήσεων και 5 ερωτήσεις με ελεύθερο κείμενο απάντησης. Απαντήθηκε από 271 άτομα, από τα οποία 106 ήταν μαθητές/μαθήτριες και 141 εκπαιδευτικοί, και 24 με διάφορες άλλες ιδιότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σύντομα.
Στη διαδικτυακή συζήτηση, την οποία συντόνισαν μέλη των Ομάδων Φρεσκάδας της ΠΡΩΤΑ.12, συμμετείχαν 73 άτομα. Στο πρώτο μέρος αρχικά παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι στόχοι και τα ευρήματα της έρευνας και οι άξονες της συζήτησης και στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της χώρας παρουσίασαν εμπειρίες και απόψεις τους. Στο δεύτερο μέρος έγινε συζήτηση σε ξεχωριστές ομάδες. Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία όσων αναφέρθηκαν στις ομάδες και διατυπώθηκαν προτάσεις για το μέλλον. Δείτε εδώ τη σύνοψη του περιεχομένου και των προτάσεων της συζήτησης.

Μία από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν η διοργάνωση διαδικτυακών μαθητικών συνελεύσεων / συζητήσεων και η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να βοηθούν στην προετοιμασία και τον συντονισμό τους. Έτσι, η ΠΡΩΤΑ.12 πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ένα μικρό οδηγό με αυτό το περιεχόμενο, που μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

.

 

.
 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr