Ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς με καλωσόρισμα στη σχολική δημοκρατία

Avlona2

Avlona3

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ΠΡΩΤΑ.12 επισκέφτηκε το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα, στις 16.9. και, σε συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, υλοποίησε την εγκεκριμένη δραστηριότητα «Ζουμ στην τάξη μας και στο δικό μας σχολείο» με μαθητές και μαθήτριες διαφόρων τάξεων.

H επίσκεψη διοργανώθηκε σε συνέχεια προηγούμενης συνεργασίας της ΠΡΩΤΑ.12 με το σχολείο, που εδώ και πολλά χρόνια υλοποιεί δράσεις στις οποίες τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, εκφράζοντας τη γνώμη τους και αναλαμβάνοντας ευθύνες. Στη συγκεκριμένη δράση εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή των παιδιών στην κουβέντα, αλλά και η χρήση μάσκας και η τήρηση των οδηγιών κατά της διάδοσης της πανδημίας από αυτά. 

 

Avlona4

Ιδιαίτερη σημασία είχε η διοργάνωση της συνέλευσης με τα τμήματα της Α’ τάξης, γιατί παράλληλα με τη βιωματική εμπειρία της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προβλέψεις του νόμου σχετικά με τη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, να ανταλλάξουν πρώτες σκέψεις και ιδέες για το σχολείο τους και να ασκηθούν στην παρουσίαση των απόψεών τους παράλληλα με την προσεκτική παρακολούθηση των απόψεων των συμμαθητών τους.

Η έγκαιρη ενημέρωση και η συστηματική υποστήριξη της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών στις σχολικές δημοκρατικές διαδικασίες είναι κρίσιμο στοιχείο για την καλλιέργεια της υπευθυνότητάς τους και μιας σχολικής κουλτούρας αλληλο-σεβασμού. Για την επιτυχία του στόχου αυτού, μεγάλη σημασία έχει η συνεχής συνεργασία της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του σχολείου με τα τμήματα και τα μέλη των μαθητικών συμβουλίων.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr