Εργαστήρι νεανικής διαβούλευσης για την ψυχική υγεία

Epilogi.4

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στο «εργαστήρι νεανικής διαβούλευσης» με τίτλο «Ψυχική Υγεία: Η γνώμη των παιδιών μετράει; Εσύ τι λες;» που διοργανώθηκε στις 18.6.2022 στην Εθνική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του NOSTOS Health ‘22. Συμμετείχαν 23 αγόρια και κορίτσια 14 ως 17 χρονών τα οποία προσκλήθηκαν μέσω εκπαιδευτικών 16 γυμνασίων και λυκείων που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με την ΠΡΩΤΑ.12.

Epilogi.13

Τα παιδιά συζήτησαν σχετικά με ένα σχέδιο οργανωμένης ακρόασης των απόψεων των παιδιών που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων*, μέσα από τη δημιουργία Συμβουλευτικών Ομάδων Εφήβων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Πριν από τη συνάντηση είχαν εκφράσει τις απόψεις τους μέσω ηλεκτρονικής φόρμας για τις θεματικές που πιστεύουν ότι χρειάζεται να απασχολήσουν τις ομάδες.

Το εργαστήρι διήρκεσε 3 ώρες. Ξεκίνησε με παιχνίδια γνωριμίας και ζεστάματος σε κύκλο, συνέχισε με χωρισμό σε ομάδες και συζήτηση σε δύο κύκλους, ενώ ακολούθησαν  παρουσιάσεις των βασικών σημείων συζήτησης και προτάσεων σε ολομέλεια. Η λειτουργία των ομάδων διευκολύνθηκε από νέες - νέους και μέλη της ΠΡΩΤΑ.12.

Τα παιδιά εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ιδέα της λειτουργίας Συμβουλευτικών Ομάδων Εφήβων και τόνισαν ότι εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί είναι σημαντικό:

 • Να γίνονται τακτικές συναντήσεις από κοντά και όχι διαδικτυακά
 • Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη δεσμών και φιλικού κλίματος
 • Να οργανώνονται παιχνίδια
 • Να υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης
 • Να γίνονται συναντήσεις σε διάφορους χώρους, περιλαμβάνοντας και εξωτερικούς, κοντά στη φύση
 • Να γίνονται συζητήσεις με πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης
 • Να γίνονται έρευνες και εκδηλώσεις ακρόασης της γνώμης των παιδιών σε σχολεία
 • Να γίνονται επισκέψεις και συναντήσεις με παιδιά σε ιδιαίτερους χώρους, όπως ιδρύματα και στέγες φιλοξενίας, κέντρα νεότητας, καταυλισμούς, κέντρα υγείας, κ.α.
 • Να δημιουργηθεί site και υλικό ενημέρωσης που θα διακινηθεί μέσω διαδικτύου και θα φτάσει σε μεγάλο αριθμό παιδιών
 • Να οργανώνονται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις
 • Να αξιοποιείται το θέατρο, η μουσική και οι τέχνες
 • Να γίνονται ανταλλαγές και επικοινωνίες μεταξύ διαφορετικών ομάδων

Δείτε εδώ τις θεματικές προτεραιότητας όπως αποτυπώθηκαν από τη διαδικτυακή έκφραση γνώμης των παιδιών (σε κλίμακα 1 ως 3)

Δείτε εδώ μια παρουσίαση με φωτογραφίες από τη συνάντηση

provoli.1

 

 

Το νέο πενταετές πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων που εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υλοποιείται βάσει ενός μοντέλου συνεργασίας μεταξύ ενός δικτύου Ελλήνων επαγγελματιών με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική φροντίδα παιδιών, και μίας ευρείας ομάδας από τον Οργανισμό Child Mind Institute με έδρα τις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr