Ιδρυτικά μέλη - Σ.Ο.Σ.

 

celebrate

Τα ιδρυτικά μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους συμμετέχουν στη Συντονιστική Ομάδα Συνοδοιπορίας (Σ.Ο.Σ.) που παίρνει αποφάσεις για θέματα προγραμματισμού, υλοποίησης δράσεων, συνεργασιών και κατανομής αρμοδιοτήτων.

Η συνεισφορά των μελών στο έργο της Ομάδας είναι εθελοντική.

Από τον Σεπτέμβρη του 2018 στη Σ.Ο.Σ. συμμετέχουν οι Γιώργος Μόσχος, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Όλγα Ορφανίδου, Ματούλα Παπαδημητρίου, Μανώλης Τσιόπτσιας, Χριστίνα Χρηστίδου, Kamil Goungor.

sos sinodipori

 

O Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων, ιδίως των πιο δυσκολεμένων. Τον Ιούλη του 2003 ορίστηκε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Συνήγορος του Παιδιού), θέση στην οποία υπηρέτησε ως και τον Ιανουάριο του 2018, ενώ υπήρξε πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) στο οποίο συμμετείχε ενεργά σε όλη του τη θητεία. Αγαπά και απολαμβάνει την επικοινωνία και το παιχνίδι με τα παιδιά, τη θεατρική έκφραση και την εκπαίδευση ενηλίκων σε θέματα εμψύχωσης και θωράκισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Πιστεύει βαθειά στις αξίες του διαλόγου, του αλληλοσεβασμού και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Εμπνεύστηκε την ΠΡΩΤΑ.12 και χαίρεται το ξεδίπλωμα των δράσεών της.

Η Ειρήνη Κουμπαρούλη σπούδασε στη σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.και στη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Ως ηθοποιός – εμψυχώτρια, εργάζεται από το 2005 για τη διεξαγωγή θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, την Ομάδα grasshopper youth της Σοφίας Βγενοπούλου, με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και με τον Γιώργο Μόσχο στην εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων. Αγαπά να τρυπώνει σε ιδιαίτερους τόπους και να δουλεύει με ομάδες παιδιών και εφήβων με όχημα τον θεατρικό κώδικα, προκειμένου να ακούγεται η φωνή τους μέσω εκφραστικών δρόμων. Εργάζεται ως ηθοποιός, ερευνήτρια και ως SetDesigner εντός και εκτός του σκηνικού κόσμου. Δημιούργησε το λογότυπο της ΠΡΩΤΑ.12 και συμμετέχει στις δράσεις της με ποικίλους τρόπους.

Η Όλγα Ορφανίδου έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη, Παιδαγωγικά, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Θέατρο. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Φύλο και τις Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση και έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά βιωματικά σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια, και ομάδες εργασίας ενώ έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει εργαστεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών (ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων) και στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Έξοδος. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πρωτογενής πρόληψη των εξαρτήσεων και της βίας και ο ενταξιακός ρόλος του σχολείου. Στην ΠΡΩΤΑ.12 λειτουργεί συχνά ως γέφυρα και συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ηλικίες, βαθμίδες και διαφορετικές οπτικές.

Η Ματούλα Παπαδημητρίου σπούδασε επικοινωνία και μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε μεταπτυχιακό επίπεδο Λατινοαμερικάνικες σπουδές και τώρα μελετά την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει δουλέψει με παιδιά και εφήβους στη Μαδρίτη και σε παραγκούπολη στο Περού. Από το 2003 εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών, κυρίως σε δράσεις με και για παιδιά και στην παραγωγή επικοινωνιακού υλικού. Έχει συμμετάσχει σε εγχειρήματα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, περιοδικά αντιπληροφόρησης και ομάδες αλληλεγγύης σε κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Εκτός από τις δημιουργικές και φρέσκιες συνεργασίες με παιδιά, της αρέσει να περιηγείται σε τόπους μακρινούς και να συμμετέχει σε συλλογικότητες που αγωνίζονται «από τα κάτω» για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους. Στην ΠΡΩΤΑ.12 βάζει το μεράκι, το κέφι της και ένα προσεκτικό μάτι σε ό,τι επικοινωνείται.

Ο Μανώλης Τσιόπτσιας, έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Συστήματα Υπολογιστών και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, έρευνες, σεμινάρια και επιμορφώσεις. Ως εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση έχει εργαστεί ως καθηγητής σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, ΕΠΑ.Λ, Εσπερινό Σχολείο, Διαπολιστισμικά Σχολεία, Τμήματα Υποδοχής και Τμήματα Ένταξης. Από το σχολικό έτος 2019-2000 εργάζεται στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας. Στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα αγωγής υγείας,πολιτιστικά και περιβαλλοντικά και έχει συνδιοργανώσει θεατρικές παραστάσεις. Εκτός από τη συμμετοχή του σε διάφορες δραστηριότητες, έχει αναλάβει τη δημιουργία και υποστήριξη του ιστοχώρου της ΠΡΩΤΑ.12.

H Χριστίνα Χρηστίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Κοινωνική Εργασία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία ενώ οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούσαν την Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική. Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός, ως δασκάλα, ως καθηγήτρια και από το 2004 ως Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε αρχικά με τα δικαιώματα των γυναικών, στα νιάτα της, ήταν και η εποχή τότε που ανθούσε στην Ελλάδα το φεμινιστικό κίνημα. Αργότερα με τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών δουλεύοντας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, ως εκπαιδευτικός πια, με τα δικαιώματα των παιδιών, τη σχολική δημοκρατία, τη σχολική διαμεσολάβηση και την επιμόρφωση ενηλίκων. Είναι υπεύθυνη συντονισμού των δράσεων της ΠΡΩΤΑ.12 στη Θεσσαλονίκη, αλλά συμμετέχει με τον ίδιο ενθουσιασμό και σε δράσεις της σε άλλες περιοχές.

Ο Kamil Goungor κατάγεται από την Πολωνία, αλλά γεννήθηκε, ζει και σπούδασε (επικοινωνία και δημοσιογραφία) στην Αθήνα. Δουλεύει για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL), είναι πρόεδρος της επιτροπής νέων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας (EDF) και συνιδρυτής του Ελληνικού Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης «i-living».Ήταν μέλος της πρώτης Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού και ύστερα εξωτερικός συνεργάτης του για μερικά χρόνια. Πέρα από την ενασχόλησή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αγαπάει τα ταξίδια και έχει ένα travelblog, ενώ του αρέσουν η ανάγνωση, η τέχνη και τα σπορ. Ως το νεότερο μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ΠΡΩΤΑ.12, καμιά φορά «μεταφράζει» και την οπτική των παιδιών, αν και νιώθει πως γέρασε πια, λέει.

 

 

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr