Στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΠΡΩΤΑ.12...
- Διοργανώσαμε τα εργαστήρια διαβούλευσης με εφήβους "Ζουμ στα Δικαιώματα των Παιδιών" στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος GlobalChild.
- Επικοινωνήσαμε με νέες και νέους 16-25 ετών που θέλουν να σχεδιάζουν μαζί μας και να συμμετέχουν σε δράσεις μας και δημιουργήσαμε τις Ομάδες Φρεσκάδας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
- Σχεδιάσαμε εργαλεία (βασικές αρχές, μεθοδολογία, δεοντολογία) για τη διεξαγωγή εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά και εφήβους.
- Υλοποιήσαμε την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ζουμ στην τάξη μας και στο δικό μας σχολείο» το 2018-2019 σε 12 γυμνάσια και το 2019-2020 σε 13 δημοτικά – γυμνάσια - λύκεια (συνολικά 22 τμήματα). Οι επισκέψεις μας συνεχίστηκαν και τις επόμενες σχολικές χρονιές, στο βαθμό που το επέτρεπε η πανδημία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επικοινωνήσαμε με τάξεις μαθητών / μαθητριών εξ αποστάσεως.
- Διοργανώσαμε διαβουλεύσεις και εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες, όπως οι Ημέρες Διαλόγου «Θέλει τέχνη η συνύπαρξη» στη Θεσσαλονίκη και «Σπίτι - σχολείο - διαδίκτυο χωρίς βία: Είναι στο χέρι μας;» στην Αθήνα, η διαβούλευση «Είμαστε η καρδιά του σχολείου!» στην Κατερίνη, το εργαστήρι «Η κοινωνική ταυτότητα των εφήβων» στην Πάτρα.
- Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δημιουργικά και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια με μαθητές – μαθήτριες, όπως το «Α.ΝΟΙ.ΞΕ! Άκου – Νοιώσε – Ξεκλείδωσε! Πάρε θέση στη ζωή και στα δικαιώματά σου!» και το εργαστήρι «Είμαι παιδί ή άνθρωπος;» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.
- Συνεργαστήκαμε και υποστηρίξαμε τη λειτουργία μαθητικών ομάδων διαμεσολάβησης και ομάδων φιλίας, όπως η ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών και του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθήνας.
- Διοργανώσαμε εκδηλώσεις γνωριμίας με τα δικαιώματα του παιδιού σε σχολεία, όπως ήταν αυτή του 1ου Δημοτικού Χολαργού με τη συμμετοχή μελών της Ομάδας Φρεσκάδας.
- Συμμετείχαμε σε δράσεις με παιδιά σε γειτονιές, όπως η μαθητική συνέλευση «Χώρο στις Τέχνες» στα Βριλήσσια και σε καμπάνιες όπως «Τα ιδρύματα δεν είναι λύση».
- Εκδώσαμε έντυπα και ηλεκτρονικά τον πρακτικό οδηγό «Η συνέλευση των παιδιών» για τη διοργάνωση μαθητικών συνελεύσεων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Κάναμε σεμινάρια και συναντήσεις επιμόρφωσης / ενδυνάμωσης εκπαιδευτικών σε δεκάδες σχολεία της χώρας για τη συμμετοχή των μαθητών στη σχολική ζωή, τη διοργάνωση μαθητικών συνελεύσεων και τη διαχείριση συγκρούσεων στο σχολείο.
- Δημιουργήσαμε υλικά για τα δικαιώματα του παιδιού με αφορμή την 30η επέτειο από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως η αφίσα με τις «10 εντολές» η μετάφραση σκίτσων της Μαφάλντα, και, την περίοδο του κορονοϊού, παιχνίδια για παιδιά που... μένουν στο σπίτι, όπως το «Πέστε μου!».
- Συμμετείχαμε σε συνέδρια, όπως αυτό για τις παιδαγωγικές ιδέες του Γιάνους Κόρτσακ στην Πάτρα μαζί με αντιπροσωπεία εφήβων μαθητών, ή το παιδαγωγικό συνέδριο στον Βόλο, και σε διεθνείς Ημέρες Διαλόγου, για παράδειγμα της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Γενεύη και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο
- Αναπτύξαμε τον ιστοχώρο μας, που συγκεντρώνει τα νέα, τις δράσεις και τα υλικά μας, τεκμηρίωση και σχετικές συνδέσεις και κείμενα για το Άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- Συνεργαστήκαμε με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους οργανώσεων που εργάζονται με παιδιά και εφήβους.
- Υποβάλαμε στην Πλατφόρμα 21+ (Εργαστήρια δεξιοτήτων) του ΙΕΠ τις προτάσεις για τις δραστηριότητες «Ζουμ στην τάξη μας» και «Σχολική Ημέρα Διαλόγου» για την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στα παιδιά στο σχολείο και τη διοργάνωση διαβουλεύσεων .
- Σχεδιάσαμε μαζί με τις Ομάδες Φρεσκάδας και οργανώσαμε διαδικτυακές συζητήσεις και έρευνες με στόχο να αποτυπωθεί και ακουστεί η γνώμη παιδιών, όπως ο διάλογος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η σχετική διαδικτυακή έρευνα, και το νεανικό διαδικτυακό εργαστήρι «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!» .
- Υλοποιήσαμε διαδικτυακά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και youth workers σχετικά με τη διοργάνωση βιωματικών δράσεων και διαβουλεύσεων με πολύγλωσσες ομάδες.