Στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο εργαστήρι "Ζουμ στα Δικαιώματα των Παιδιών" (16.12.2018)

 

 

 

 

 

 

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις, κέφι και φρέσκιες ιδέες 26 εφήβων, που γεννήθηκαν από το 2001 μέχρι το 2006, φιλοξενήθηκαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 16.12.2018, με το εργαστήριο διαβούλευσης «Ζουμ στα Δικαιώματα των Παιδιών».

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Global Child το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Τα παιδιά, αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με τη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ) και ειδικότερα τα άρθρα 2 (μη διάκριση), 3 (συμφέρον του παιδιού), 6 (ζωή και ανάπτυξη), 12 (δικαίωμα στη γνώμη). Οι απόψεις τους καταγράφηκαν από ομάδα κοινωνικών επιστημόνων που πλαισίωσαν το εργαστήρι και θα σταλούν στους συντονιστές του προγράμματος (στα Πανεπιστήμια Victoria Καναδά και Queen’s Belfast Β. Ιρλανδίας). Την περίοδο αυτή παρόμοια εργαστήρια διαβούλευσης με παιδιά διεξάγονται σε 50 περιοχές του πλανήτη, στο πλαίσιο μιας δράσης που ονομάζεται Παγκόσμιος Διάλογος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η έκθεση από την υλοποίηση όλων αυτών των εργαστηρίων θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής της ΔΣΔΠ.

Την ευθύνη της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όπως και μίας αντίστοιχης που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβρη, είχε η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) που συνεργάστηκε με τα Παιδικά Χωριά SOS, την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αγωγής Υγείας. Στο εργαστήρι συμμετείχαν κορίτσια και αγόρια που φοιτούν σε διάφορα σχολεία της πόλης (Γυμνάσια: 4ο, 13ο, 32ο Θεσσαλονίκης, 2ο Χαλκηδόνας, 5ο Νεάπολης, 3ο Μενεμένης, 1ο Ωραιοκάστρου, Πειραματικό ΠΑΜΑΚ, Διαπολιτισμικό Αν. Θεσσαλονίκης, Λύκεια: 1ο, 2ο και 17ο Θεσσαλονίκης, 1ο Κορδελιού, Διαπολιτισμικό Αν. Θεσσαλονίκης και το 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής) περιλαμβάνοντας και παιδιά με αναπηρίες, πρόσφυγες και παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας των Παιδικών Χωριών SOS, της ΑΡΣΙΣ και του Φάρου του Κόσμου.

Μέσα από το εργαστήρι, που διεξήχθη με μεθοδολογία που ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών και την ανάδειξη της οπτικής τους με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, αναδείχθηκαν τα αιτήματά τους, και ιδίως το να ακούν οι μεγάλοι τη γνώμη τους, να τα υπολογίζουν και να φροντίζουν διαρκώς για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Η ΠΡΩΤΑ.12 ευχαριστεί θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήρι, τις/τους διευκολύντριες/τές που το πλαισίωσαν εθελοντικά, τις/τους εκπαιδευτικούς που συνόδεψαν τα παιδιά και όσους/ες συνεργάστηκαν για την επιλογή τους, καθώς και τον Δήμο Θεσσαλονίκης που διέθεσε τον χώρο όπου διεξήχθη η διαβούλευση.

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr