"Η Συνέλευση των Παιδιών" είναι ένας μικρός οδηγός για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, σχετικά με τη διοργάνωση μαθητικών συνελεύσεων από το νηπιαγωγείο ως τις μεγάλες τάξεις του λυκείου. Σε αυτόν μπορείτε να βρείτε επιχειρήματα για τη σκοπιμότητα των συνελεύσεων, προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσής τους και ιδέες για το πώς μπορείτε να δώσετε νόημα και ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδικασία.
Δείτε ή/και κατεβάστε τον οδηγό εδώ. Ξεφυλλίστε τον οδηγό εδώ.
Ο Οδηγός έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικό υλικό από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας (απόφαση έγκρισης εδώ)
"ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ! Κάνε δικά σου τα δικαιώματα": Υλικά για τη διοργάνωση του παιχνιδιού στο σχολείο, στο πλαίσιο μαθήματος, δραστηριότητας ή εργαστηρίων δεξιοτήτων (Έχουν αναρτηθεί και στον ιστοχώρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Θεματικός Άξονας: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση, για δημοτικά και γυμνάσια):
- 6 καρτέλες δικαιωμάτων για εκτύπωση (σε μικρό μέγεθος)
- 12 ομάδες δικαιωμάτων για προβολή στην τάξη
- Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλούν στους μαθητές και τις μαθήτριές τους για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τις 12 ομάδες δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι.
Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου που περιλαμβάνει:
- 12+1 καρτέλες με ζωάκια, που αντιστοιχούν σε σημαντικά δικαιώματα των παιδιών.
- Προτάσεις για παιδαγωγικές δραστηριότητες και οργάνωση συνελεύσεων μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν βιωματικά την έννοια των δικαιωμάτων, να συζητήσουν, να συνεργαστούν και να πάρουν αποφάσεις για την κοινότητά τους.
- Ηχογραφημένες ιστορίες και τα τραγούδια.
Δείτε όλο το υλικό εδώ.
"Τι... παίζει με τα δικαιώματά μας;" Ένα κουίζ με δύο επίπεδα (12+12 φράσεις) για να εξερευνήσουν τα παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο τα δικαιώματά τους και να ανακαλύψουν το περιεχόμενο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Για παιδιά από 10 ετών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Σχολική δημοκρατία στην καραντίνα, "τόσο μακριά, τόσο κοντά". Ένας μικρός οδηγός για τη διοργάνωση διαδικτυακών μαθητικών συνελεύσεων και συζητήσεων, τον καιρό που τάξεις ή σχολεία είναι κλειστά. Ο οδηγός ετοιμάστηκε με αφορμή την έρευνα και διαδικτυακή συζήτηση της ΠΡΩΤΑ.12 με θέμα "H Σχολική Δημοκρατία σε καιρούς πανδημίας". Σε αυτόν θα βρείτε ιδέες, μέσα από 12 βήματα, για τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές/τριες μπορούν, έστω και απο μακριά, να εκφράζουν τη γνώμη τους, να συζητούν και, όταν χρειάζεται, να παίρνουν αποφάσεις.
"Είμαι Παιδί και Άνθρωπος μαζί". Τι ζητάει ένα παιδί; Τι (δεν) χρειάζεται; Τι δικαιώματα έχει; Ένα κείμενο της ΠΡΩΤΑ.12 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Aφίσα με "10 Εντολές" που δίνουν ακόμη και σήμερα κάποιοι μεγάλοι σε παιδιά, παρότι αυτές έρχονται από το παρελθόν και ανήκουν οριστικά σε αυτό... Γιατί; Επειδή αυτές οι αντιλήψεις ή στάσεις έρχονται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των παιδιών που θεμελιώνονται στη Σύμβαση και σε άλλους εθνικούς νόμους.
Κατεβάστε την αφίσα εδώ.
Μετάφραση επιλεγμένων σκίτσων του Κίνο - εικονογραφήσεις των αρχών της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1959, δηλαδή του κειμένου που προηγήθηκε της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που είναι σε ισχύ σήμερα.
Δείτε τα σκίτσα και περισσότερες πληροφορίες εδώ.
"Πέστε μου" ή ...."Πόσο καλά γνωριζόμαστε;" Ένα παιχνίδι – δραστηριότητα για παιδιά που μπορούν να γράφουν και για μεγάλους που θέλουν να μιλούν μαζί τους. Προτείνεται ιδιαίτερα για παιδιά που .... μένουν στο σπίτι!
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κατεβάστε εδώ τις οδηγίες, τα παραδείγματα, τη σελίδα για τις δικές σας ερωτήσεις και τον πίνακα!
Βίντεο από το εργαστήρι "Θέλει Τέχνη η Συνύπαρξη" (30.3.2018), στο οποίο συμμετείχαν 19 μαθητές και μαθήτριες από 9 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης. Οι έφηβοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν, εκφράστηκαν και δημιούργησαν κείμενα τα οποία επένδυσαν μουσικά, εικαστικά και θεατρικά, μέσα από ομαδική δουλειά, με τη βοήθεια εμψυχωτών και καλλιτεχνών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.