To GlobalChild είναι ένα διεθνές πρόγραμμα με αντικείμενο την παρακολούθηση της εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού, που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Victoria του Καναδά και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δεικτών και ενός ηλεκτρονικού εργαλείου που θα χρησιμεύσει στα κράτη μέλη για τη συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των άρθρων της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο Γιώργος Μόσχος, πρώτος Συνήγορος του Παιδιού στην Ελλάδα και με μακρά εμπειρία συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού, είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής (Steering Committee) του προγράμματος αυτού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύχθηκε δράση με τον τίτλο «Παγκόσμιος Διάλογος για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που περιλάμβανε τη διοργάνωση εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά, προκειμένου να αποτυπωθεί η γνώμη των ίδιων των παιδιών για όσα τα εργαλεία παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης. Σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 11 ως 17 ετών συμμετείχαν στα εργαστήρια αυτά που διοργανώθηκαν σε 52 κέντρα / 35 χώρες, στις 5 περιφέρειες του πλανήτη. Περισσότερα για την διεξαγωγή και ολοκλήρωση της δράσης αυτής διαβάστε εδώ.
Η ΠΡΩΤΑ.12 ανέλαβε να συντονίσει τη διεξαγωγή δύο εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά στην Ελλάδα (στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με δημόσιους οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, Παιδικά Χωριά SOS, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ΣΧΕΔΙΑ Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης, ActionAid Hellas, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Το πρόγραμμα εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά στην Ελλάδα με τίτλο "Ζουμ στα Δικαιώματα των Παιδιών" εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Υπουργείο Παιδείας ως προαιρετική εκπαιδευτική δραστηριότητα για μαθητές - μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων.
Οι συναντήσεις διαβούλευσης με παιδιά διοργανώθηκαν με τη συνδρομή του Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού του Πανεπιστημίου Queen's του Belfast, το οποίο έχει εκπονήσει και σχετικό εργαλείο για τα πρόσωπα που συντόνισαν και διευκόλυναν τα εργαστήρια. Η ΠΡΩΤΑ.12 δημιούργησε επιπλέον μεθοδολογικά εργαλεία και κατευθύνσεις για την υλοποίηση των εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά.
Για την προετοιμασία, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των εργαστηρίων διαβούλευσης με παιδιά στην Ελλάδα, τα ιδρυτικά μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 συνεργάστηκαν με ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν: Σοφία Κωνσταντέλια, κοινωνική λειτουργός / πρόεδρος του ΚΚΠΠΑ, Παύλος Χαραμής, εκπαιδευτικός / αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πάρη Ζαγούρα νομικός-εγκληματολόγος, επιμελήτρια του δικαστηρίου ανηλίκων Αθήνας, Δρ.Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος εξειδικευμένη στη διεργασία ομάδας / ιδρυτικό μέλος του Processwork Hub, Δρ. Ελένη Πετρίδου, παιδίατρος, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ / πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρος, ιατρός κοινωνικής ιατρικής / αντιπρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.