Πώς μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας, αλλά και να ακούμε τους άλλους, να ανταλλάσουμε ιδέες, να σκεφτόμαστε τρόπους υλοποίησης, να συναποφασίζουμε και να διεκδικούμε οι προτάσεις μας να γίνουν πράξη; Την εμπειρία συμμετοχής σε συνέλευση είχαν μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων που ανταποκρίθηκαν στον κάλεσμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Βριλησσίων CINE-Δράση. Η συνέλευση με θέμα «Χώρο στις Τέχνες» διοργανώθηκε στις 12.10.2019, με την υποστήριξη της ΠΡΩΤΑ.12, στην αίθουσα του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης».
Τα παιδιά ενημερώθηκαν από πρόσκληση που διακινήθηκε μέσω διαδικτύου και με τη συνδρομή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της περιοχής. Μαζί με την αίτηση συμμετοχής είχαν συμπληρώσει και ένα ερωτηματολόγιο ώστε τα θέματα προς συζήτηση να είναι αυτά που τα ενδιέφεραν περισσότερο.
Η συνάντηση διήρκεσε 2,5 ώρες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνωρίστηκαν μεταξύ τους παίζοντας παιχνίδια, μοιράστηκαν τα ενδιαφέροντά τους και χωρίστηκαν σε ομάδες όπου επεξεργάστηκαν σε θεματικές ενότητες ιδέες για το τι θα ήθελαν να γίνει στην περιοχή τους ή στο σχολείο τους ώστε να χωρέσει περισσότερη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση στη ζωή τους. Οι συντονιστές/τριες των μικρών ομάδων παρουσίασαν τις πρώτες ιδέες σε ολομέλεια και στη συνέχεια οι ομάδες άλλαξαν σύνθεση ώστε να ακουστούν νέες απόψεις και να ειξιδικευτούν οι προτάσεις σε κάθε θεματική ενότητα. Ξανά σε ολομέλεια, τα παιδιά ανέλαβαν ρόλους συντονιστή, γραμματέα και χρονοφύλακα, οι εκπρόσωποι των θεματικών ομάδων ανακοίνωσαν και υποστήριξαν τις προτάσεις τους. Μετά από διευκρινίσεις και ερωτήσεις, έγινε ψηφοφορία για κάθε μία από αυτές και καταγραφή των αποτελεσμάτων. Από τις οκτώ προτάσεις που τέθηκαν προς ψήφιση, η συνέλευση ενέκρινε τις τρεις και μια ομάδα παιδιών ανέλαβε την γραπτή επεξεργασία των αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί και να σταλεί στο Δήμο, στη CINE-Δράση, σε σχολεία, κ.α.
Η δράση αυτή στόχο είχε τη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών στην πρακτική των συνελεύσεων, τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν περισσότερο χώρο στις τέχνες στα Βριλήσσια, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την οπτική και τις επιθυμίες των νέων πολιτών. «Νέες ιδέες», «γνωριμίες», «νέα πράγματα ενδιαφέροντα», «σεβασμός», «δημοκρατία», «όμορφη εμπειρία», ήταν μερικά από τα λόγια των παιδιών στο κλείσιμο της συνάντησης. Οι ενήλικοι που υποστήριξαν και παρακολούθησαν τη διαδικασία μοιράστηκαν τη χαρά τους, βλέποντας τα παιδιά να κινητοποιούνται θετικά, ασκώντας το δικαίωμά τους να εκφράζουν και να συζητούν ελεύθερα τη γνώμη τους, με την ελπίδα οι προτάσεις τους να ακουστούν και να υλοποιηθούν.
Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν από τη συνέλευση, όπως περιλήφθηκαν στην επιστολή των παιδιών προς το Δήμο Βριλησσίων:
1. Να διοργανωθούν καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί για παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Για παράδειγμα, ένας διαγωνισμός φωτογραφίας με βραβείο π.χ. μια φωτογραφική μηχανή ή διαγωνισμός ταινιών μικρούς μήκους με βραβείο την εμπειρία ή και ένας διαγωνισμός ζωγραφικής, επίσης με βραβείο την εμπειρία (εγκρίθηκε ομόφωνα).
2. Να δημιουργηθεί ένα στέκι στο οποίο θα συναντιόμαστε τακτικά για να κάνουμε ποδηλατικούς αγώνες και επιδείξεις. Επίσης, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ποδηλατικό μαραθώνιο καθώς και σχετικές ποδηλατικές εκδηλώσεις (εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία)
3. Η χορωδία στα σχολεία είναι μικρή και μονότονη γιατί έχει μόνο Ελληνικά τραγούδια. Οπότε σε αυτή τη συνέλευση σκεφτήκαμε να προτείνουμε την ιδέα να προστεθούν κάποια ξενόγλωσσα τραγούδια στη χορωδία (εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία)