ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ: συντροφιά σε ανήλικους κρατούμενους

 

Ανοιχτά Παράθυρα 11.2.22

 

Από τον Δεκέμβρη του 2021 ως τα τέλη Ιουλίου του 2022 μια ομάδα νέων, από την Ομάδα Φρεσκάδας της ΠΡΩΤΑ.12, μαζί με ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας επισκέπτονταν τακτικά τις φυλακές Κορίνθου και συναντούσαν ανήλικους κρατούμενους, σε μια δράση που ονομάστηκε ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ. Κουβέντιαζαν, έπαιζαν παιχνίδια, έκαναν μαζί τους κατασκευές, τραγουδούσαν, άκουγαν μουσική και με κάποιο τρόπο συνέδεαν τη φυλακή με την ανοιχτή κοινωνία. Η δραστηριότητα είχε εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα έξοδά της καλύφθηκαν από δωρεές.

karavia

Μια από τις ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ομάδας ήταν όταν τα παιδιά έφτιαξαν μεγάλα χρωματιστά χάρτινα καράβια και τα έστειλαν σε ένα γυμνάσιο στο Γαλάτσι. Εκπρόσωπος της ΠΡΩΤΑ.12 επισκέφτηκε μια τάξη του σχολείου και εξήγησε πώς δημιουργήθηκαν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν να τα κρεμάσουν στους τοίχους της τάξης τους και, ευχαριστώντας για το "δώρο", έφτιαξαν τα δικά τους καραβάκια και τα έστειλαν στα παιδιά στην Κόρινθο για να τα κρεμάσουν στους δικούς τους τοίχους.

 

Κάθε βδομάδα οι έφηβοι κρατούμενοι περίμεναν με χαρά την ώρα με τα ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ και μάλιστα, κάποιες φορές που λόγω έλλειψης σωφροντιστικών υπαλλήλων  η επίσκεψη ματαιώθηκε, η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη.

Οι συναντήσεις γίνονταν στον χώρο του σχολείου της φυλακής. Και μαζί με τη χαρά για το αντάμωμα που εκφράζόταν κάθε φορά και από τις δύο πλευρές, δίνονταν ευχές για μελλοντικές συναντήσεις εκτός σωφρονιστικού καταστήματος, με την προσδοκία μιας ελεύθερης και δημιουργικής πορείας ζωής στην ανοιχτή κοινωνία. Εκεί που ανήκουν άλλωστε οι ανήλικοι κρατούμενοι, αφού είναι ακόμη παιδιά, κι εκεί που η Πολιτεία πρέπει να τους δίνει ευκαιρίες, εμπειρίες και ενθάρρυνση για να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ενεργούν ως χρήσιμοι και υπεύθυνοι νέοι πολίτες.

Οι επισκέψεις της ομάδας στις φυλακές Κορίνθου ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι, όταν πλέον οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κασσαβέτειας Βόλου, στο οποίο τα ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ έφτασαν δύο ακόμη φορές, ενώ κάποιες συναντήσεις έγιναν και με εφήβους που αποφυλακίστηκαν.   

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr