Η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 συνεργάζεται με Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ήδη με το 2o και 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, το 1o και 2ο ΠΕΚΕΣ Κ.Μακεδονίας και το ΠΕΚΕΣ Δ.Μακεδονίας) και πραγματοποιεί διαδραστικές παρουσιάσεις σε επιμορφωτικές συναντήσεις (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως) με εκπαιδευτικούς των δύο βαθμίδων με θέμα τη διαμόρφωση και εφαρμογή του σχολικού κανονισμού με τη συμμετοχή των μαθητών. Υποστηρίζει επίσης σχολεία που είναι στη διαδικασία κατάρτισης σχολικού κανονισμού μέσα από διάλογο στη σχολική κοινότητα, όπως το 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών / Γεννάδειο, και προσβλέπει στη δημιουργία δικτύων για την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών ανάμεσα σε διαφορετικά σχολεία ίδιας βαθμίδας.
Ο σχολικός κανονισμός αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της δημοκρατικής σχολικής διοίκησης και σημαντικό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της σχολικής κοινότητας, εφόσον εκπονείται, υιοθετείται, εφαρμόζεται και αναθεωρείται με την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων, των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Στον πρόσφατο νόμο (ν.4692/20, αρ.37) προβλέφθηκε η υποχρέωση των σχολείων να συντάσσουν σχολικό κανονισμό, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, του προεδρείου του 15μελούς συμβουλίου.
Η ΠΡΩΤΑ.12 υπενθυμίζει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (2007) και του Συνηγόρου του Παιδιού (2009) για την ουσιαστική συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία σύνταξης και τροποποίησης του σχολικού κανονισμού, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (δικαίωμα έκφρασης γνώμης και συμμετοχής των παιδιών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τα αφορούν). Συμμετέχοντας στη δημιουργία του σχολικού κανονισμού, τα παιδιά τον αποδέχονται και τον σέβονται περισσότερο. Η από κοινού διαμόρφωση αρχών και κανόνων οργάνωσης της σχολικής ζωής, μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικής διαβούλευσης και αυτοδέσμευσης, προωθεί την καλλιέργεια της υπευθυνότητας των μαθητών και τις σχέσεις συνεργασίας στη σχολική κοινότητα και συμβάλλει στη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών στην άσκηση των δικαιωμάτων και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.
Δείτε εδώ τη σχετική παρουσίαση των επιμορφωτικών συναντήσεων.