ΒΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΑ, διαδικτυακό παιχνίδι - κυνήγι θησαυρού δικαιωμάτων

Thisavros 01.02.21.site

 Για την αφίσα του παιχνιδιού έχει αξιοποιηθεί το έργο "Behind The Curtain" του Martin Whatson

(Μπορείτε να δείτε τα νέα για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού  τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2021 εδώ)

 

Ένα ομαδικό διαδικτυακό παιχνίδι - κυνήγι θησαυρού δικαιωμάτων διοργανώνει η ΠΡΩΤΑ.12 για μαθήτριες - μαθητές που γεννήθηκαν από το 2004 ως το 2008

Το παιχνίδι "ΒΡΕΣΤΑ και ΠΑΡΤΑ! Κάνε δικά σου τα δικαιώματα!" θα τρέξει από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου (6 εβδομάδες) και αποτελείται από 12 αποστολές - δοκιμασίες, που συνδέονται με τα δικαιώματά των παιδιών και περιλαμβάνουν: έρευνες, συνεντεύξεις, κουίζ, ηχογραφήσεις, αναρτήσεις, memes, συνθέσεις, βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες, ζωγραφιές και διηγήματα.

Οι αποστολές θα δίνονται μία - μία, κάθε 3 ή 4 μέρες μέσα από Φόρουμ, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη των ομάδων που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Εκεί θα ανακοινώνονται και οι πόντοι που συγκεντρώνονται από κάθε ομάδα, μετά το τέλος κάθε αποστολής, και θα συζητάμε ό,τι μας απασχολεί για το παιχνίδι και τα δικαιώματά μας. Υπεύθυνη για την οργάνωση του παιχνιού είναι η Συντονιστική Ομάδα Κυνηγιού (ΣΟΚ-ΠΡΩΤΑ.12), που αποτελείται από μέλη της ΠΡΩΤΑ.12 και των ομάδων Φρεσκάδας της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι και στο φόρουμ, κάθε ομάδα όρισε ένα ενήλικο πρόσωπο επαφής που ανέλαβε να συγκεντρώνει και τις δηλώσεις συναίνεσης των γονέων (δείτε εδώ σχετικό πρότυπο).

Δείτε τα δύο σποτάκια για το παιχνίδι που έφτιαξαν μέλη των ομάδων Φρεσκάδας της ΠΡΩΤΑ.12 (σενάριο - σκηνοθεσία: Αναστάσης Μαυρογιάννης): Ο Κώστας - Η Νεφέλη

Δείτε το facebook και το instagram του παιχνιδιού για απορίες και περισσότερα υλικά.

Όλες οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν το παιχνίδι και θα στείλουν υλικά και για τις 12 αποστολές, θα είναι νικήτριες. Σούπερ νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Μαζί με τα μέλη της ομάδας αυτής θα κάνουμε μια επόμενη δράση, που θα περιλαμβάνει συνάντηση και συζήτηση με σημαντικά γνωστά πρόσωπα (θα ανακοινωθούν σύντομα!) και εργαστήρι για τη δημιουργία σποτ για τα δικαιώματα των παιδιών.

Δείτε παρακάτω τα δικαιώματα των 12 αποστολών, που βασίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (σε παρένθεση τα σχετικά άρθρα). Σύμφωνα με τη Σύμβαση (άρθρο 1ο), παιδιά θεωρούνται όλα τα ανθρώπινα όντα κάτω από 18 ετών.

  • «Ίσες και ίσοι: Η μόνη λύση!» Όλα τα παιδιά απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματά τους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις για λόγους που σχετίζονται με το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την περιουσία, την εμφάνιση, τις πολιτικές ή άλλες αντιλήψεις, τη νομική ή άλλη κατάσταση ενός παιδιού ή των γονέων του. (Άρθρο 2)
  • «Σπίτι μου - σπιτάκι μου!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν σπίτι, τροφή, ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να έχουν ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής, να καλύπτονται οι ανάγκες τους και να αναπτύσσονται σωματικά, πνευματικά, ψυχικά, κοινωνικά. Το κράτος βοηθάει τους γονείς για να εφαρμόσουν το δικαίωμα αυτό και σε περίπτωση ανάγκης τους προσφέρει υλική βοήθεια και υποστήριξη. (Άρθρα 6 και 27)
  • «Να είσαι γονιός, θέλει κόπο αλλά και τρόπο!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν τη φροντίδα των γονέων τους, που είναι μαζί υπεύθυνοι για την ανατροφή τους, να μην αποχωρίζονται από αυτούς, παρά μόνο αν οι αρμόδιες αρχές το αποφασίσουν, και να επικοινωνούν μαζί τους ακόμη και σε περίπτωση που ζουν χώρια. Όταν ένα παιδί στερείται το οικογενειακό του περιβάλλον, τότε υπηρεσίες του κράτους αναθέτουν τη φροντίδα του σε μια άλλη οικογένεια ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε ένα ίδρυμα. (Άρθρα 5, 9, 18, 20)
  • «Σου μιλάω, μ’ ακούς;» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις για θέματα που τα αφορούν. Έχουν επίσης δικαίωμα να έχουν ελευθερία έκφρασης, σκέψης και θρησκείας. (Άρθρα 12, 13 και 14)
  • «Δεν σας περνάει απ' το μυαλό, αλλά έχω ιδιωτική ζωή κι εγώ!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην επεμβαίνει κανένας αυθαίρετα ή παράνομα στην ιδιωτική τους ζωή, στο σπίτι και στην αλληλογραφία τους και να προστατεύονται από παράνομες προσβολές της τιμής και της υπόληψής τους. (Άρθρο16)
  • «Θέλω το σχολείο να με μαθαίνει να πετάω!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να μαθαίνουν. Το σχολείο θα πρέπει να βοηθάει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, των χαρισμάτων και των ικανοτήτων τους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. (Άρθρα 28 και 29)
  • «Το ξύλο δεν βγήκε απ’ τον παράδεισο!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, προσβολής, εγκατάλειψης, παραμέλησης, και σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης. (Άρθρο 19)
  • «Είμαι παιδί, όχι δούλος κανενός!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μη δουλεύουν παράνομα, σε επικίνδυνες συνθήκες, και να μην τα εκμεταλλεύονται. (Άρθρο 32)
  • «Στην υγειά μας ρε παιδιά!» Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας και να μπορούν να έχουν υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Επίσης έχουν δικαίωμα να ενημερώνονται για όλα τα θέματα σχετικά με την υγεία τους. (Άρθρο24)
  • «Μαζί χωράμε παντού!» Τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά πρόσφυγες και τα παιδιά που ανήκουν σε μειονότητες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή. Τα παιδιά που μιλάνε άλλη γλώσσα από την επίσημη της χώρας όπου ζουν, έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους με άλλα μέλη της ομάδας τους. (Άρθρα 22, 23, 30)
  • «Θέλει τέχνη η ξεκούραση Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν ελεύθερο χρόνο, ψυχαγωγία και ευκαιρίες συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες. (Άρθρο 31)
  • «Τα παιδιά δεν είναι εγκληματίες!» Κανένα παιδί δεν μπορεί να υποβάλλεται σε απάνθρωπες ή εξευτελιστικές τιμωρίες και βασανιστήρια. Όταν είναι ύποπτο, κατηγορούμενο ή όταν καταδικάζεται για μια παράνομη πράξη, πρέπει να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, ανθρωπισμό και σεβασμό στις ανάγκες και τα δικαιώματά του. (Άρθρα 37 και 40)

 

> Διαβάστε εδώ τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής και τους κανόνες του παιχνιδιού.

> Δέστε εδώ την αφίσα με τα "12 βήματα" για να μπείτε στο παιχνίδι για τα καλά!

 

 

Related Articles

Free Joomla templates by Ltheme Υλοποίηση-Διαχείριση: Μάνος Τσιόπτσιας - emmanuil_tsioptsias@yahoo.gr