Πόση δύναμη δίνει στα παιδιά η συμμετοχή σε διαδικασίες έκφρασης γνώμης, λήψης και υλοποίησης αποφάσεων στην τάξη και στο σχολείο;
Πόση δύναμη παίρνουν οι εκπαιδευτικοί από αυτές τις διαδικασίες και πώς, μέσα από αυτές, ενδυναμώνονται οι σχέσεις σε μια σχολική κοινότητα;
Πώς μπορεί μια σχολική συνέλευση να βοηθήσει τη συνεργασία, τη συνεννόηση, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα και τη συμπερίληψη;
Πώς μπορούμε, ως εκπαιδευτικοί, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες σε μια σχολική κοινότητα που η χαρά, η συμμετοχή, ο σεβασμός, η δημιουργικότητα και η συνεργασία θα λειτουργήσουν ενδυναμωτικά για τα παιδιά, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μοιραστούν ελεύθερα σκέψεις, συναισθήματα, αγωνίες και φόβους, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης;
Η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 προσκαλεί εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης σε δύο δωρεάν βιωματικές επιμορφωτικές συναντήσεις με θέμα τη διοργάνωση συνελεύσεων στο σχολείο και τις τεχνικές που τις διευκολύνουν. Σε αυτές, θα διερευνήσουμε μαζί πώς μπορούμε να προωθήσουμε μια κουλτούρα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο του σχολείου, θέτοντας τις προϋποθέσεις για έναν αρμονικό τρόπο συνύπαρξης με κατανόηση και σεβασμό.
……………………………………………………………………………………………………………..
Εισηγούνται και συντονίζουν:
Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού
Ασπασία Καλησώρα, εκπαιδευτικός, MSc "Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη"
Σάββατο 24.2.2024 | 10.00 - 14.00 | για εκπαιδευτικούς Α/θμιας
Σάββατο 16.3.2024 | 10.00 - 14.00 | για εκπαιδευτικούς Β/θμιας
4ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, Τσακάλωφ 9 (πλησίον ΗΣΑΠ Καλλιθέας και Ταύρου)
……………………………………………………………………………………………………………..
Σε κάθε συνάντηση θα συμμετέχουν ως 25 εκπαιδευτικοί (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Θα προκριθούν αιτήσεις που αφορούν περισσότερα του ενός άτομα από την ίδια σχολική μονάδα, καθώς θεωρούμε σημαντικό να δημιουργηθεί σε κάθε σχολείο ένας πυρήνας εκπαιδευτικών που θα εφαρμόσουν και θα αναστοχαστούν στη συνέχεια συλλογικά, ανατροφοδοτικά και ενδυναμωτικά μεταξύ τους.
Στις/ στους εκπαιδευτικούς που θα πάρουν μέρος θα διανεμηθεί το βιβλίο: "Η συνέλευση των Παιδιών. Τα πρώτα βήματα άσκησης στη δημοκρατία", το οποίο έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικό υλικό από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, αποφασίστηκε να διοργανωθεί ένα ακόμη βιωματικό εργαστήρι για νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς των πρώτων τάξεων δημοτικού το Σάββατο 1 Ιούνη 2024, στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ώρες (10.00-14.00). Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστεί και το εκπαιδευτικό υλικό "Το Δεντρόσπιτο με τα Ζωάκια των Δικαιωμάτων".
............................................................
Στις 24.2.24 διοργανώθηκε το πρώτο βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο φιλόξενο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου. Οι 30 εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν αντάλλαξαν εμπειρίες και ιδέες και εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνεχίσουν να αλληλοτροφοδοτούνται με δύναμη και όρεξη, προωθώντας καθημερινά τη δημοκρατία στις τάξεις και στα σχολεία τους.
.....................................................................................
Στις 16.3.24. διοργανώθηκε το δεύτερο βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι 20 εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, από διάφορα σχολεία της Αττικής, συζήτησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες σχετικά με την υλοποίηση των συνελεύσεων στα σχολεία τους και δοκίμασαν βιωματικά τη διοργάνωση μίας συνέλευσης με θέμα την προετοιμασία δραστηριοτήτων στη σχολική μονάδα με θέμα "Το σχολείο: δικός μας χώρος". Η επικοινωνία μεταξύ τους συνεχίζεται και μετά τη συνάντηση.
Το τρίτο και τελευταίο για τη χρονιά αυτή βιωματικό εργαστήρι που απευθυνόταν σε νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς πρώτων τάξεων δημοτικού έγινε την 1.6.2024. Σε αυτό συμμετείχαν 19 εκπαιδευτικοί και μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες για τη διοργάνωση συνελεύσεων αλλά και άλλων παιδαγωγικών δράσεων στα σχολεία τους.
Στο κλείσιμο και των τριών εκπαιδευτικών συναντήσεων ακούστηκε η επιθυμία για συγκρότηση και διατήρηση μιας δικτύωσης με στόχο την ανατροφοδότηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών στο δύσκολο έργο τους.